VENÄJÄNSPANIELI , VENÄJÄN METSÄSTYSSPANIELI (RUSSIAN HUNTING SPANIEL)

Alkuperämaa: Venäjä
Ryhmä: 8
Hyväksytty Kennelliitto 4.4.2019
FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 8 ylösajavat, noutavat koirat ja vesikoirat
alaryhmä 2 ylösajavat koirat

Lyhyt rotumääritelmä

Venäjänspanieli on pitkäkarvainen keskikokoinen rotu. Venäjänspanielin runko on pidempi muin muilla samankokoisilla spanieleilla, karvapeite on pääasiassa lyhyt ja tiivis. Rotu ei pienestä koostaan huolimatta ole hintelä. Sen lyhyt, tiivis ja silkkinen karvapeite on korvissa ja raajoissa pitkää. Venäjänspanieleilla on useita hyväksyttyjä värejä: yksivärinen, kirjava, täplikäs, musta ruskein merkein sekä erilaiset yhdistelmät. Venäjänspanielin runko on samankaltainen kuin metsästykseen käytettävällä metsästyslinjaisella cockerspanielilla erotuksena kuitenkin venäjänspanielilla on pidemmät korvat. Pään muoto on myös erilainen kuin cockerspanielilla. Sukupuolesta riippumatta koira painaa 9,1-16 kg ja on 38-45,1 cm korkea.

Tarkempi rotumääritelmä: Löytyy esittelyn lopulla.

Luonne

Venäjänspanieli on energinen ja eloisa. Venäjänspanieli on haluttu rotu myös seurakoiraksi, koska se on erittäin sosiaalinen, uskollinen ja lapsirakas. Venäjänspanieli on nykyään myös erittäin suosittu näyttelykoira. Venäjän viidenneksi suosituin rotu. Venäjänspanieli on elämäniloinen, aktiivinen ja aina valmis leikkimään vastaten mihin tahansa huomion osoitukseen iloisella hännän heilutuksella sellaisella innolla että koko vartalo elää mukana. Venäjänspanieli on helppo kouluttaa mm agilityyn, rally-tokoon ja moneen muuhunkin harrastukseen. Venäjänspanielista saa kouluttamalla myös vahtikoiran.
Venäjänspanielin omistajat saavat usein vastata ohikulkijoiden kysymyksiin tästä kauniista koirasta ulkoilessaan kadulla tai puistossa. Rotu on Suomessa harvinainen eivätkä suomenkieliset koirakirjat tunne rotua.

Harrastus

Venäjänspanieli on tullut tunnetuksi metsästyskoirana ja siihen rotua pääasiassa käytetään Venäjällä. Suosio metsästyskoirana on suuri myös Virossa, Liettuassa ja Latviassa. Venäjänspanieleita käytetään ylösajavana lintukoirana sekä myös muun riistan metsästyksessä kuten villisian, kauriitten ja jopa karhun metsästykseen.

Venäjänspanielien suosio näyttelykoirana on kasvanut Venäjällä koko ajan ja myös muissa Baltia maissa. Venäjällä yhdessä näyttelyssä voi olla yli 100 venäjänspanielia. Toivottavasti pian myös Suomessa nähdään muullakin kuin Match Showssa tämän hurmaavan rodun edustajia. Match Showt ovat tapahtumina hyvää treeniä kaikille koiraroduille.

Venäjänspanieli on helppo kouluttaa agilityyn, rally-tokoon sekä moneen muuhunkin harrastukseen. Venäjänspanieleita on myös esimerkiksi tullilla töissä. Siitä saa myös hyvän vahtikoiran. Venäjänspanieli oppii myös mielellään temppuja, katso linkki:
https://www.youtube.com/watch?v=_JGW3vHgBGQ

Copyright © 2020