VENÄJÄNSPANIELI , VENÄJÄN METSÄSTYSSPANIELI (RUSSIAN HUNTING SPANIEL)

Alkuperämaa: Venäjä
Ryhmä: 8
Hyväksytty Suomen Kennelliitto 4.4.2019
 
FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 8 ylösajavat, noutavat koirat ja vesikoirat
alaryhmä 2 ylösajavat koirat

Lyhyt rotumääritelmä Venäjänspanieli on pitkäkarvainen keskikokoinen rotu. Venäjänspanielin runko on pidempi muin muilla samankokoisilla spanieleilla, karvapeite on pääasiassa lyhyt ja tiivis. Rotu ei pienestä koostaan huolimatta ole hintelä. Sen lyhyt, tiivis ja silkkinen karvapeite on korvissa ja raajoissa pitkää. Venäjänspanieleilla on useita hyväksyttyjä värejä: yksivärinen, kirjava, täplikäs, musta ruskein merkein sekä erilaiset yhdistelmät. Venäjänspanielin runko on samankaltainen kuin metsästykseen käytettävällä metsästyslinjaisella cockerspanielilla erotuksena kuitenkin venäjänspanielilla on pidemmät korvat. Pään muoto on myös erilainen kuin cockerspanielilla. Sukupuolesta riippumatta koira painaa 9,1-16 kg ja on 38-45,1 cm korkea. Tarkempi rotumääritelmä: Löytyy esittelyn lopulla.

Luonne Venäjänspanieli on iloinen, energinen ja eloisa. Omistajalleen venäläinen spanieli on vertaansa vailla kiintymyksellään ja kyvyillään. Se on ystävällinen suhtautumisessaan muihin koiriin rodusta riippumatta. Sen lisäksi, että venäjäspanieli tekee vakuuttavaa työtä kentällä, se on myös luotettava vahtikoira.  Venäjänspanielilla on synnynnäinen / luontainen saalistusvietti, joten koulutusta vaaditaan, mikäli kotona on muita pienempiä lemmikkejä tai pieniä lapsia. Venäjänspanieli on myös haluttu rotu seurakoiraksi, koska se on erittäin sosiaalinen, uskollinen ja kiintyy oman perheensä aikuisiin ja lapsiin. Venäjänspanieli on nykyään myös erittäin suosittu näyttelykoira, Venäjän viidenneksi suosituin rotu. Venäjänspanieli on elämäniloinen, aktiivinen ja aina valmis leikkimään (koko elämänsä ajan) vastaten mihin tahansa huomion osoitukseen iloisella hännän heilutuksella, sellaisella innolla että koko vartalo elää mukana. Venäjänspanielilla on erinomainen kestävyys ja se tarvitsee säännöllistä liikuntaa. Venäjänspanieli olisi hyvä saada pitkiä päivittäisiä kävelyretkiä tai sen voi ottaa mukaan lenkille, eli aktiivista elämää siitä venäjänspanieli nauttii. Vieraisiin ihmisiin venäjänspanieli saattaa suhtautua varautuen, voisi hyvin sanoa, että on hitaasti lämpenevä rotu. Kouluttamaton ja liian vähän liikuntaa saava venäjänspanieli voi olla hyperaktiivinen.

Harrastus Venäjänspanieli tarvitsee vakaan, rauhallisen, itsevarman ja johdonmukaisen kouluttajan/omistajan, tämä saadakseen venäjänspanielin parhaat ominaisuudet esiin koulutuksessa, koulutus on hyvä aloittaa jo pentu vaiheessa. Venäjänspanielin ruokahalua tekee sen helposti koulutettavaksi ja se vastaa myös hyvin kehuihin ja palkitsemiseen. Venäjänspanieli on tullut tunnetuksi metsästyskoirana ja siihen rotua pääasiassa käytetään Venäjällä ja Baltian maissa. Venäjänspanieleita käytetään ylös ajavana ja noutavana lintukoirana sekä myös muun riistan metsästyksessä kuten erilaiset sorkkaeläimet (esim. villisika, kauris jne.), vesieläimet kuten esimerkiksi majava sekä esimerkiksi haavoittuneen karhun jäljestämiseen. Venäjänspanielien suosio näyttelykoirana on kasvanut Venäjällä koko ajan ja myös muissa Baltian maissa. Venäjällä esimerkiksi Pietarin alueella, yhdessä näyttelyssä voi olla jopa yli 100 venäjänspanielia. Suomessa Venäjänspanielit, jotka ovat rekisteröityjä ja muilta osin täyttävät Suomen Kennelliiton asettamat kriteerit, saavat osallistua näyttelyihin ja muihin virallisiin koulutuksiin sekä kokeisiin 1.01.2020. alkaen. Venäjänspanieli on helppo kouluttaa agilityyn, rally-tokoon sekä moneen muuhunkin harrastukseen. Venäjänspanieleita on myös esimerkiksi tullilla töissä. Siitä saa myös hyvän vahtikoiran. Venäjänspanieli oppii myös mielellään temppuja ja oppii kyllä sen mihin sen koulutat. Erilaiset pelit ja haasteet liittyen oivaltamiseen ja hajuaistiin sopii myös rodulle, henkinen stimulaatio. Venäjänspanielilla on erittäin herkkä nenä ja erinomainen näkö.

Yleistä Omasta kokemuksestani sekä kyseltyäni ulkomaisilta kasvattajilta heidän kokemuksiaan venäjänspanieleista terveyteen liittyvissä asioissa, niin tulin siihen lopputulokseen, että yleisiä sairauksia ei ole rodulla havaittu. Suurin terveysriski on ylensyöminen, ovat siis persoja ruoalle.  Luppakorvistaan huolimatta ei ole korvaongelmia, ei myöskään silmäsairauksia johtuen varmaankin silmien muodosta, rodulla ei myöskään ole tavattu iho-ongelmia. Muita terveyteen liittyvää asiaa ei ole kertoa, sillä rodusta ei vielä löydy virallisia terveystuloksia, rotu Suomessa niin uusia. Venäjänspanieleille määrätty 01.01.2020 Kennelliiton toimesta sama PEVISA-ohjelma kuin cockerspanieli, eli silmätarkastus ja lonkkakuvaus. Venäjänspanieli ei vaadi paljon hoitoa, korvat on hyvä harjata kerran viikossa. Pitkään harjaamatta olevat korvat voivat huopaantua. Muut normaalit hoidot kuten pesu, kynsienleikkuu jne. Toki turkin voi harjata ja kannattaakin, meidän koiria kun hierovalla harjalla käydään hissukseen keho läpi niin vaipuvat nirvanaan. Venäjänspanielin omistajat saavat usein vastata ohikulkijoiden kysymyksiin tästä kauniista koirasta ulkoiluttaessaan sitä. Rotu on Suomessa harvinainen eivätkä suomenkieliset koirakirjat tunne rotua. Venäjänspanieli suositellaan aktiiviseen, kokeneeseen ja harrastavaan perheeseen. Venäjänspanieli ei ole mikään citykoira jollei alueella ole laajat puistoalueet, jossa koiraa voi ulkoiluttaa, eli kuten alussa on mainittuna koira tarvitsee aktiviteettia ja paljon liikunta.

Suomen Venäjänspanielikerho ry Mikael Munsterhjelm Hallituksen puheenjohtaja Venäjänspanieli oppii myös mielellään temppuja, katso linkki: https://www.youtube.com/watch?v=_JGW3vHgBGQ

Copyright © 2022