PENNUN HANKINTA SUOMESTA TAI ULKOMAILTA

Venäjänspanieli Suomesta
Mikäli olet ensimmäistä kertaa ostamassa koiranpentua ja haluat varmistua useammastakin asiasta liittyen venäjänspanielipennun hankintaan niin ole yhteydessä meihin, Suomen Venäjänspanielikerho ry:hyn.

On aina tärkeätä olla yhteydessä rodun rotuyhdistykseen. Rotuyhdistys antaa luotettavaa tietoa rodusta, kasvattajasta sekä myös mahdollisesti tietoa siitä pentueesta josta olet pentua hankkimassa.

Tietoa pennun vanhemmista saat Suomen Kennelliiton ylläpitämästä jalostustietojärjestelmästä: Tästä järjestelmään

Huomioitavaa
Pentuja ei tehdä alle kaksi vuotiaalle nartulle. Pentuja ei myöskään tehdä perättäisistä juoksuista. Välttääkseen tukemasta pentutehtailua on hyvä hyödyntää jalostustietojärjestelmää. Sieltä selviä minkä ikäisenä emon ensimmäiset pennut tehty ja montako pentuetta tehty ja kuinka usein. Esimerkiksi jatkuvasti samaa yhdistelmää käyttäen ei tueta rodun kannan monipuolisuutta. Edellä mainittu toiminta ei kuulu yhdistyksen periaatteisiin.

Tässä alla linkki Suomen Kennelliiton sivuille jossa paljon hyödyllistä infoa liittyen koiran rekisteröintiin: 
https://www.kennelliitto.fi/koiran-omistaminen/koiran-rekisterointi

Pennut jotka ovat syntyneet Suomessa rekisteröidyistä vanhemmista ja jalostuksessa on noudatettu rodulle määrättyä PEVISA-ohjelmaa, ovat rekisteröity Suomen Kennelliittoon kasvattajan toimesta. 

Venäjänspanielien PEVISA-ohjelma
Kennelliiton hallitus päätti, että venäjänspanielilla on PEVISA-ohjelma kaudelle 1.1.2020 – 31.12.2024. Pentujen vanhemmista tulee olla ennen astutusta annettu lonkkakuvauslausunto ja astutushetkellä voimassa oleva silmätarkastuslausunto. Lonkkaniveldysplasian raja-arvo on aste D (koskee kaikkia rotuja). Tuloksen D saanut koira pitää parittaa tuloksen A saaneen koiran kanssa. Silmätarkastuslausunto ei saa astutushetkellä olla 24 kk vanhempi.

PEVISA-ohjelmaan poikkeuslupa
Suomen Kennelliitto on myöntänyt venäjänspanieleille pysyvän poikkeusluvan PEVISA-ohjelmaan. Poikkeuslupa koske ulkomaisten urosten käyttöä jalostuksessa. Ole kuitenkin aina yhteydessä rotuyhdistykseen ennen astuttamista niin saat tärkeätä tietoa tähän liittyen.

 

Venäjänspanielipentu ulkomailta
Mikäli olet hankkimassa venäjänspanielipentua ulkomailta muista nämä asiat:

Pennut jotka ovat syntyneet ulkomailla ja täyttävät Suomen Kennelliiton vaatimukset tuontikoira rekisteriin pääsystä,  saa rekisteröityä Suomessa venäjänspanieliksi.
Varmista että kasvattaja huolehtii että pentu on eläinlääkärin tarkastama sekä sirutettu. 
Export Pedigree ja maan lemmikkipassi tulee myös kasvattajan kautta.

Tietojemme mukaan Baltian maissa ja Venäjällä ei ole venäjäspanieleille määrätty omaa PEVISA-ohjelmaa. Olisi hyvä että kun ulkomailta tiedustelee pentuja kasvattajalta, niin ilmoittaa että haluaa että vanhemmat olisivat lonkkakuvattuja. Lonkkakuvat pitäisi ottaa sellainen eläinlääkäri jolta saa FCI virallisen lomakkeen täytettynä. Tämä lonkkakuvaus ei siis ole pakollista ulkomailla mutta kun pyytää niin se toiminta pikkuhiljaa muuttuu sielläkin. Sama asia koskee myös virallista silmätarkastusta.  

Lisätietoja/kyselyt: Milka Munsterhjelm, 0400 426 491, venajanspanielit@outlook.com

 
Copyright © 2023